Have a nice day!

Menstruation

Menstruationen sker första gången när äggen i äggstockarna börjar mogna.
Livmodern skall vara beredd att förse ett eventuellt foster med syre och näring, därför byggs slemhinnan upp varje månad i flickans livmoder och blir kraftig och blodfylld. Men om ägget inte befruktas (sammanförs med en spermie) stöts blodet och det obefruktade ägget ut, denna blödning kallas mens. Slemhinnan byggs sedan upp på nytt för att ta emot nästa ägg. Varje månad från puberteten tills kvinnan är i 50-årsåldern har hon mens.

I början av puberteten är mensen ofta oregelbunden. Mensen brukar pågå mindre än en vecka och mängden brukar vara ungefär en halv deciliter. En del tjejer upplever inga större besvär när de har mens. Andra får ont eller blir på dåligt humör och ledsna. Detta brukar kallas PMS. Numera finns det bra hjälp i form av värktabletter eller ibland p-piller.

Om man haft samlag och inte får mens kan det vara ett tecken på att man är gravid, eftersom man inte har mens när man är gravid.

För att slippa att bloda ner så finns det gott om olika mensskydd, exempelvis bindor och tamponger. Bindor ligger som ett trosskydd och suger upp blod utanför slidan medan tamponger suger upp blod inne i slidan. Det är viktigt att byta tampong flera gånger per dag för att undvika infektioner och är där med inte lämpligt att ha under nätterna. Då är det lämpligare med bindor. Man behöver inte ha haft samlag för att använda tamponger.

En bildförklaring: I kvinnans äggstock tillväxer en så kallad äggblåsa med ett ägg i , detta tillsammans så kallat follikel. Äggblåsan blir allt mer större tills den till slut spricker. Då frigörs ett moget ägg som snabbt fångat upp av den trattformade äggledaren. Där efter omvandlas äggblåsan till en så kallad gulkropp som frisätter hormoner för att förbereda slemhinnan i livmoder för att ta emot ett eventuellt befruktat ägg. Skulle ingen befruktning ske efter att ägget har lämnat äggblåsa så återgår gulkroppen och produktionen av hormoner stannar upp. Detta tar ca 2 veckor och där efter från kvinnan sin mens. Efter menstruationen startar denna cykel om igen osv varje månad .
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
|
©Copyright T e s s Von O l s s o n . b l o g g . s e